Túžite mať vo svojom bývaní francúzske okná? Vieme, aké sú ich výhody a nevýhody!

Pred prerábkou sa nad nimi dobre zamyslite.

Pod sofistikovaným pojmom francúzske okná sa ukrývajú okná, ktoré siahajú takmer od stropu až po podlahu. Bývaniu poskytujú nádherný výhľad, vnášajú do priestoru viac svetla a už na prvý pohľad pôsobia luxusne. Je preto pochopiteľné, že po nich túži mnoho ľudí. Skôr než sa však pustíte do prerábky a klasickým oknám dáte navždy zbohom, by ste si mali dobre premyslieť výhody a nevýhody, ktoré s francúzskymi oknami kráčajú ruka v ruke. Hlavným pozitívom je, že cez ne do interiéru prechádza až dvakrát viac svetla než cez klasické okná. Vďaka tomu sa vám podarí aj čo-to ušetriť na energiách, keďže nebudete musieť toľko osvecovať umelým svetlom.

Veľkým plusom je aj lepší výhľad, ktorý vás okamžite vnesie do okolitého prostredia. Ak po francúzskych oknách túžite, no myslíte si, že ich nikdy nebudete mať, lebo bývate v paneláku, mýlite sa. Nebojte sa experimentovať a pokojne sa do takejto prerábky pustite aj v prípade, že nebývate v rodinnom dome. Navrhol to aj dizajnér Michal Skrak v Novom bývaní Dizajn a jeho invenčný nápad zožal veľký úspech. Ďalšou nespornou výhodou je možnosť efektívnejšieho vetrania. Cez veľké okno sa vzduch vymení rýchlo bez toho, aby sa priestor vychladil.

Všetko má však svoje výhody aj nevýhody a inak to nie je ani pri francúzskych oknách. Keďže cez sklo uniká až tretina energie, v prípade veľkých okien môže byť tento podiel ešte vyšší. Preto by ste pri výbere francúzskych okien mali v prvom rade prihliadať na tepelnoizolačné vlastnosti. Ak si aj po konzultácii s odborníkom vyberiete čo najvhodnejšie okno, cez ktoré nebude unikať toľko tepla, pripravte sa o čosi vyššie náklady na vykurovanie. Druhou nevýhodou je, že budete musieť vyriešiť otázku vykurovania. Pod francúzske okno totiž neviete umiestniť klasický radiátor. Pomôcť si môžete postrannými dizajnovými radiátormi alebo podlahovým kúrením.  Tretia nevýhoda sa týka len tých nehnuteľností, ktoré sú orientované na juh alebo západ. V letných mesiacoch preniká cez veľké okná množstvo slnečného svitu, čo spôsobuje zvýšenie teploty v priestore. Ak teda rozmýšľate nad francúzskymi oknami a máte byt či dom orientovaný na juh a západ, uvažujte aj nad roletami, žalúziami či strieškami.

Ďalšie skvelé tipy prinesie Nové Bývanie Dizajn už v nedeľu o 17:55 na JOJke!

Vdýchnite nový život starým stoličkám! Máme pre vás skvelé inšpirácie!

Zdroj foto: Profimedia