Páči sa vám provensálsky štýl a chcete ho mať u seba doma? Poradíme vám, ako na to!

Pozrite si prvý diel dizajnovej poradne.

V nekonečnom svete bytového dizajnu existuje množstvo štýlov, ktorými sa môžeme inšpirovať pri zariaďovaní svojho domova. Medzi najobľúbenejšie štýly bezpochyby patrí Provence - provensálsky štýl. Názov dostal podľa oblasti, ktorá sa nachádza na juhu Francúzska. Práve na pôvod tohto štýlu by ste mali myslieť pri zútulňovaní a dizajnovaní svojho domova. „V prvom rade si musíme uvedomiť, kde bývame. Keď bývame v paneláku a chceme si urobiť originál provensálsku obývačku, tak to bude pôsobiť jemne divne. Keď máme romantický dom na vidieku, bude to ladiť aj s tým okolím. Predstavte si, že máte moderný kubistický dom a do vnútra dáte provensálsky štýl. Nebude to pasovať,“ povedal bytový dizajnér Michal Skrak.

Hoci si väčšina ľudí myslí, že na provensálsky štýl stačí biely nábytok a doplnky s potlačou levandule, nie je to pravda. „Pri provensálskom štýle si predstavte romantické nábytky, ktoré sú zaoblené. Väčšinou sú to biele farby, je to všetko s patinou. Zlaďuje sa to s kameňom a s drevom. Je to naturálnejšie a je to veľmi romantické. Človek má pocit, že je v nejakej rozprávke,“ vysvetlil dizajnér. Ako teda preniesť kúsok Provensálska do svojho domova tak, aby nevyzeral prekombinovane či smiešne? „Ja by som odporúčal tie štýly jemne zmiešať. Zoberte si z toho provensálskeho štýlu pár vecí a kľudne to zmiešajte. Urobte si vlastný štýl. Ak nábytky v rôznych štýloch zladíte napríklad vo farbe, už je tam línia, ktorou nábytok prepojíte,“ dodal Skrak.

Ďalšie cenné rady týkajúce sa provensálskeho štýlu vám v priloženom videu dá aj dizajnérka Zuzana Obšitníková, ktorá stojí za scénami mnohých úspešných jojkárskych seriálov a relácií!

Sledujte reláciu Nové bývanie Dizajn už zajtra o 17:45 na JOJke!